Some days ago, Microsoft officialy released IE 8.0. Since IE 8.0 will be available trough Windows Update soon, more and more users will hit existing AAC deployments with this browser. Unfortunately this is not working as expected. This is, how an AAC portal page looks like in IE 8.0 with default settings:

Portal
OWA

The layout is crushed, links are missing and OWA is nearly unusable 🙁

A small change in the file C:\Inetpub\wwwroot\CitrixSessionInit\NUI.aspx solves the display issue by forcing IE 8.0 into IE 7.0 compatibility mode.

It is sufficient to add the following line in the header of the NUI.aspx file:

<meta http-equiv=”X-UA-Compatible” content=”IE=EmulateIE7″ />

Your header might look like this after the change:

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<title>Citrix Access Gateway</title>
<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=EmulateIE7" />
<meta name="GENERATOR" content="Microsoft Visual Studio .NET 7.1" />
<meta name="CODE_LANGUAGE" content="C#" />
<meta name="vs_defaultClientScript" content="JavaScript" />
<meta name="vs_targetSchema" content="http://schemas.microsoft.com/intellisense/ie5" />
<link rel="SHORTCUT ICON" href="themes/default/images/favicon.ico" type="image/vnd.microsoft.icon" />
<base id="baseElement" href="" runat="server" />
<link id="cssElement" rel="stylesheet" href="" runat="server" />
<!--[if IE]>
<style type="text/css">

Immediately your portal is rendered again as it should be 🙂

Portal
OWA

This is not a final solution for the problem, but until Citrix releases a fix for this issue it will do…

Regards
Ecki